Üstadım kendinizi kısaca tanıtır mısınız, eğitiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
1972 yılında Sivas/İmranlı’da doğdum. İlk ve orta öğretimi Ankara’da tamamladım. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Atılım Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü Yüksek Lisans programını bitirdim.
Üstadım kurumumuzda meslekte iken nasıl çalışmalar yürüttünüz? Hangi görevlerde bulundunuz?
Kariyerime 1997 yılında Hak-İş Konfederasyonunda uzman olarak başladım. Daha sonra SSK Sigorta Müfettiş Yardımcılığı sınavını kazanarak Kurumda 1998 yılında göreve başladım. 1998-2005 yılları arasında Müfettiş ve 2006-2007 yılları arasında Sigorta Teftiş Kurulu Başkanlığında Refakat Müfettişi olarak görev yaptım.
Sosyal Güvenlik Reformunun ardından Kurumda Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü altında yer alan Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı görevine kurucu başkan olarak atandım. 2009 yılında Başmüfettişlik unvanımı aldım.
2011 yılında Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü olarak görevime başladım ve 2014 yılına kadar bu görevimi sürdürdüm. 2014 yılında Kurum Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi olarak atandım. Ayrıca 2015 yılında geçici seçim hükümeti döneminde ve 2018 yılı seçimlerinde Kurum Başkan Vekilliği görevini yürüttüm. Halen Başkan yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliği görevimi yürütmekteyim.
Ayrıca Sigorta Müfettişleri Derneğinin son, Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneğinin de ilk başkanı olarak görev yaptım. Özellikle Sosyal Güvenlik Reformu çalışmalarında Sigorta Müfettişleri Derneği olarak TBMM’de aktif olarak çalıştık.
Gerek Daire Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerim süresince gerekse Başkan Yardımcısı olarak pek çok mevzuat çalışmasına destek vererek, intibak düzenlemesi gibi vatandaşı yakından ilgilendiren birçok uygulamanın hayata geçmesine katkı sundum.
Üstadım müfettişlik mesleğinin yürütümü ile ilgili bize bilgi verir misiniz?
Müfettişlik mesleğini, birçok farklı mevzuata hakim olma, Kurumu geniş bir açıdan her yönüyle görebilme, eldeki delilleri dikkatlice okuma ve bunların hepsini bir araya getirerek muhakeme edebilme yeteneğine sahip olmayı gerektiren zor ancak kamudaki en itibarlı görevlerden biri olarak görüyorum. Müfettiş, haksızlıkları gideren, hakkı teslim eden, yanlış bir işlem varsa düzelten, devletin hakkını koruyan, dürüst ve ilkeli bir meslektir.
Özellikle bizim yürüttüğümüz sosyal güvenlik müfettişliği denetimlerde haksızlığa uğrayan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, kişinin emeklilik hakkını kazanması veya bir sosyal güvenlik hakkının teslim edilmesi noktasında insanlara yararlı olan ve onların hayır dualarını almayı sağlayan bir meslek.
Ancak bir o kadar da zor ve meşakkatli bir meslek. Uzun turneler, sürekli seyahatler, harcırahların düşük olmasından kaynaklı kötü konaklama şartları. Birde ne İsa’ya ne de Musa’ya yaranamama durumu var tabi.
Üstadım şu anda çalıştığınız göreviniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şu anda Kurum Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışıyorum. Bugüne kadar Kurumda en uzun süre başkan yardımcılığı yapan kişi konumundayım. Bu görevi bazı dönemlerde tek Başkan Yardımcısı olarak sürdürdüm. Uzun dönemden beri de 2 Başkan Yardımcısı olarak çalışıyoruz. Genel olarak Kurumun ana hizmet birimleri bana bağlı oldu.
Başkan yardımcısı olarak icrai bir görevden ziyade koordinasyon görevim var. Başkan Yardımcısı olarak Kurum Başkanlarının çizdiği sınırlar içinde koordinasyon sağlıyorsunuz. Ayrıca kurumun en üst karar organı olan Yönetim Kurulunda da görev alıyorum. Haftada 1 gün Yönetim Kurulu toplantılarına katılıyorum.
Üstadım meslekle/görevinizle ilgili deneyimlerinizden/tecrübelerinizden/hatıralarınızdan bizimle paylaşmak istedikleriniz var mıdır?
Müfettişlik mesleğinde çok güzel anılarımız oldu. Çok büyük dostluklar kazandım ve bunların ölene kadar devam edeceğine inanıyorum. Çünkü turneye gittiğiniz arkadaşınız ile bazen aynı otel odasını paylaşıyorsunuz, aylarca beraber yiyip beraber seyahat ediyorsunuz.
Unutamadığım anılarım arasından bazılarını anlatmak istiyorum. Müfettiş yardımcılığının ilk refakat döneminde, dönem arkadaşım Necdet AFŞİN bey ile değerli üstadımız Ayhan KÜÇÜKBALCI’nın refakatinde çalışma şansım oldu. Birlikte Çankırı’ya turneye gittik. Kış mevsimi idi. Diyaliz hastası tarım sigortalısı olan bir gencin soruşturması vardı. Hala ismini hatırlarım Y.C. Gencin tescil işlemi 18 yaşından önce yapıldığı için sigortalılığını iptal etmişler ve hastalık sigortasından yararlanmayı durdurup bütün masrafları geri istemişler. Genç ve babasını ifade için çağırdık, hepimiz durumdan çok etkilendik köyden gelmişler ve çok zor durumdalar. Ayhan üstadımız Necdet Bey ile bana “bu işi araştırın çözün” dedi. Tabi Necdet bey hukukçu konuyu daha iyi yorumluyor. Oradan bir yorum yaparak Y.C’nin sigortalılığının ve tedavisinin devam etmesini sağlayacak bir rapor düzenledik. Günün sonunda herkes çok mutlu idi.
Yine Çankırı’da Çerkeş ilçesinde bir iş kazası soruşturmasına gideceğiz ama eski bir Toros araba var Kurumda onunla Ilgaz Dağı’nı aşacağız. Dağın zirvesine doğru yaklaştığımızda yoğun bir kar başladı ve bir süre sonra aracın sileceği bozuldu, camlar kar ile kapanmaya başladı. Şoför ara ara inip karı eliyle temizliyor ve yola ancak öyle devam edebiliyoruz. Bu şekilde Aytaç firmasına kadar giderek orada sileceğe geçici bir çözüm bulmuştuk. Hatırlıyorum o kış günü dağın başında kalacağız diye çok korkmuştuk. Necdet AFŞİN bey ile çok anılarımız oldu bu şekilde.
Sosyal güvenlik reformu döneminde ben Dernek Başkanı idim Mehmet UZUN da yardımcım idi. Biz o dönemde meclisi mesken tuttuk. Her gün meclise gidip kulis yapar çalışmaları takip ederdik. En önemli destekçimiz de Milletvekili Sn. Ali Osman SALİ ve Zekai ÖZCAN idi. O dönemde tasarıda müfettişler ile ilgili bazı olumsuz düzenlemeler yer almaktaydı, biz de bu düzenlemelerin hayata geçmesini engellemek için çalışıyorduk. Yine tasarının plan bütçe alt komisyonunda görüşüleceği bir gün Mehmet UZUN ile birlikte SSK Başkanı’nı ziyaret ettik ve çalışmalara katılmak istediğimizi söyledik. Kurum başkanı bize katılamayacağımızı söyledi. Biz de hemen Teftiş Kurulu Başkanımız Mustafa APAYDIN’ın yanına gelip durumu anlattık ve yıllık izin alarak toplantıya katılma kararı aldık. Mustafa Bey bize yıllık izin verince biz de Mehmet Bey ile komisyon çalışmalarına katılıp aslanlar gibi mesleğimizi savunduk. Konu hakkındaki bütün eleştirilerimizi dile getirdik. Tabi Kurum Başkanı toplantıda gözlerimizin içine bakıyor, bize çok kızgın ama kimin umurunda. İlk arada bizi yanına çağırdı ve “ben size toplantıya katılmayacaksınız demedim mi?” dedi. Biz de gayet sakin bir şekilde “biz şu anda yıllık izindeyiz ve sivil toplum örgütü olarak buradayız” deyince çok kızdı ama hiçbir şey diyemedi. Çalışmaların sonunda biz hedefimize ulaştık. Bu vesile ile o zaman bu mesleğe çok katkı sağlayan Balıkesir Milletvekili Sn. Ali Osman SALİ ve Ankara Milletvekili Sn. Zekai ÖZCAN’a bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Üstadım meslektaşlarımıza önerileriniz nelerdir?
Mesleğin itibarını zedeleyecek tavır ve davranışlardan kaçınmalarını, dürüstlükten ve doğruluktan asla taviz vermemelerini, kim olursa olsun hak ve adalet ne ise onu yazmalarını öneririm.
Ayrıca sürekli olarak kendilerini yenileyip geliştirmelerini ve çok çalışmalarını tavsiye ederim.
Üstadım derneğimiz ve dergimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği çok önemli bir dernek. Biz üstatlarımızdan bu emaneti aldık. Onlar “bu dernek 12 Eylül’de bile kapanmadı” derlerdi hep bize. Geçmişte güzel faaliyetler yapıldı, halen de yapılmaya devam ediyor. Özellikle süreli yayın çıkarmak çok önemli, bunu devam ettirmek gerekiyor.
Eminim bizden sonra gelecek arkadaşlarımız da aynı özveri ile derneğimiz adına çok faydalı işler yapacaklardır.
Üstadım son olarak neler söylemek isterseniz?
Müfettişlik mesleği onurlu ve itibarlı bir meslektir ve ben mesleğimi hep çok severek yaptım. Ayrıca hep çok çalıştım, hem yetki hem de yeterlilik sınavını 3. olarak tamamladım. Hiçbir raporumu turne dönüşüne bırakmadım. Gittiğim tüm turnelerde raporlarımı yazıp döndüm.
Bu onurlu mesleğin kıymetini tüm meslektaşlarım çok iyi bilsin. Her zaman Teftiş Kurulu ve müfettişlerimizin daha iyi konumlarda ve şartlarda olmasını isterim, bunun için de elimden gelen katkıyı yaparım. İnşallah mesleğimiz gelecekte daha güzel noktalara ulaşır.
Röportaj dökümanını pdf olarak indirmek için buraya tıklayınız.