İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI UYUŞMAZLIKLARA İLİŞKİN ARABULUCULUK KURUMU ve TARAF BEKLENTİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

ÖZ

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile ihtiyari bir çözüm yöntemi olarak uygulamaya konulan arabuluculuk kurumu, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile yapılan değişiklikler ile belli başlı iş uyuşmazlıkları için dava şartı haline getirilmiştir. Özellikle iş hukukundan kaynaklı dava sayısındaki artış ve bu davaların yargısal süreçlerle çözümünün uzun zamana yayılması, çözüm süresince bilhassa işçi tarafı açısından mağduriyet doğurması, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak arabuluculuk uygulamasının ülke mevzuatına girmesinde etkili olmuştur. İş sözleşmesinin feshi ve işe iade davaları ile işçilik alacakları yargısal süreçlerde en çok dava konusu edilen iş hukuku uyuşmazlıklarıdır. İşçiler açısından alacak haklarının korunup korunmayacağı, işveren tarafı için ise işe iade davası ile karşı karşıya kalınıp kalınmayacağı ve kanuni hükümlere uymak suretiyle ibranamenin alınıp alınamayacağı hususu büyük önem arz etmektedir. Makalemizde tarafların bu risklerden korunmalarına yönelik olarak hazırlayacakları arabuluculuk anlaşma belgesinin içeriği ve niteliği hususları üzerinde durulacaktır. Zira arabuluculuk kurumu, tarafları bu kaygılarından mümkün mertebe kurtaran bir uygulama olmakla birlikte kanuni hükümlere uymaksızın veya irade sakatlıklarının oluşumuna yer verecek biçimde hazırlanan anlaşma belgesi ile kararlaştırılan hükümlerin Yargı Kararları ile ortadan kaldırılmasının da sağlandığı bir düzenlemedir.. Çalışmamızda her iki tarafın da dürüstlük kuralına uygun bir biçimde düzenledikleri arabuluculuk anlaşma belgesinin nasıl olması gerektiği, bu belgenin niteliği ve nasıl yorumlanacağı Hususları; literatüre girmiş düşünceler, yargı kararları ve değerlendirmelerimiz ışığında ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, İşe İade Davası, Anlaşma Belgesinin Niteliği

ABSTRACT

 

ON THE MEDIATION AND PARTY EXPECTATIONS REGARDING DISPUTES ARISING FROM LABOR LAW

 

 

The Mediation put into practice as an optional solution method with the mediation law in legal disputes numbered 6325 has become a condition of litigation for major labor disputes with the amendments made with the labor courts law numbered 7036. Mediation practice as an alternative dispute resolution method has been effective in the introduction of the national legislation due to the increase in the number of cases stemming from labor law and prolongation of the resolution of these cases through judicial processes causing grievances especially for the workers during the settlement process.

Termination of employment contract, reemployment lawsuits and labor claims are the most subject of lawsuits in judicial processes. It is of great importance for the workers whether their receivable rights will be protected and for the employers whether they will face a reemployment lawsuit and whether the release can be taken in accordance with legal provisions. This article focuses on the content and nature of mediation agreement document to be prepared by the parties to protect them from these risks.

Then, although the mediation is a practice that makes the parties free from these concerns as much as possible, it is also seen that the provisions agreed with the agreement document prepared in a way that does not comply with the legal provisions or causes the occurrence of will impairments are eliminated by judicial decisions.

Consequently, it is aimed in this article to reveal the issues of how the mediation agreement document prepared in accordance with the rule of integrity should be structured, what the quality of the document should be and how the document is interpreted in the context of thoughts entered in the legal literature, court decisions and mentioned evaluations.

 

Key words: Mediation Process in the Case of Legal Disputes, Reemployment Lawsuit, the Quality of Mediation Agreement Document

 

 

 

 

 

 

 

Abonelik veya Satın Alma Gerekiyor!

Bu makalenin devamını okuyabilmek için giriş yapmanız, satın almanız veya abone olmanız gerekmektedir.

Makaleyi Satın Al / 5 TL Abonelik Paketleri