2020’DEN 1998’E DUYGUSAL BİR YOLCULUK

Bundan tam 22 yıl önce, 1998 yılında, bir avuç genç müfettişin idealizmi, Sosyal Güvenlik Dünyası Dergisinin yayın hayatına “merhaba” demesiyle sonuçlanmış ve derginin ilk sayısı okurlarıyla buluşmuştu.

Bendeniz, dernek yönetim kurulu içerisinde Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri olarak görev almıştım. İlk kez bir dergi çıkarmanın heyecan ve motivasyonuyla, aylarca geceli gündüzlü gayret sarf ederek, makale temininden kapak tasarımına derginin vücut bulması için yaptığımız fedakarlıkları hatırlıyorum.


O tarihlerde derneğin adı “SSK Sigorta Müfettişleri Derneği” idi. Sosyal Güvenlik Kurumunun kurulmasına ise yaklaşık 9 yıl vardı. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki genç müfettişler olarak derginin adını “Sosyal Güvenlik Dünyası” olarak belirlememiz, belki geniş bir vizyonun eseridir.

Nitekim ilk sayı için tasarladığımız ön ve arka kapakta, arka planda, dönemin 3 sosyal güvenlik kurumunun adlarına yer vermiştik.
Dergi, hatırı sayılır uzunlukta bir süre yayın hayatında varlığını devam ettirdi. Bir süreden beri okurlarıyla buluşamayan derginin, siz değerli okurlarına yeniden “merhaba” demesinin haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Dergi, çalışma ilişkileri ve sosyal güvenlik meselelerinin tartışılıp yeni ufuklar açılmasına zemin teşkil edecektir. İçinde bulunduğumuz günlerde bütün insanlığı kuşatmış olan ve Covid-19 adı verilen virüs salgınının sosyo-ekonomik, siyasî etkileri gibi istihdam ve üretime tesirleri de artık herkes tarafından bilinmekte ve biraz da endişe ile takip edilmektedir.

Yaşanmakta olan pandemi sürecinin kamu maliyesini olduğu gibi sosyal güvenlik alanını ve aktüeryal dengeyi etkilemesi de kaçınılmazdır. Tam da böyle dönemde yayın hayatına bir kez daha “merhaba” diyen dergi, bu yeni durumun tartışılması için etkili bir platform potansiyeli sunmaktadır. Bu cümleleri kaleme aldığım kısa zaman dilimi içerisinde beni 22 yıl öncesine götüren derginin yeni “merhaba”sı, eminim faydalı olacaktır. Uzun bir aradan sonra yayın hayatına tekrar giren Sosyal Güvenlik Dünyası Dergisi’nin hayırlı olmasını diliyor, başta Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği Başkanı Aydın Kurnaz ve dernek yönetim kurulu üyeleri olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.